Zapiekana sola na warzywach

Zapiekana sola na warzywach

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 duże filety z soli lub innej białej ryby
    • 1 duża papryka czerwona
    • 1 mała cukinia
    • 1 średnia marchew
    • 1 por (tylko biała część)
    • 4 gałązki rozmarynu
    • 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • szczypta papryki czerwonej (ostra)
    • szczypta sól
    • pieprz
    • zioła prowansalskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki, jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Paprykę kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy na słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki.

Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej wielkości około 10 cm dłuższej niż filety. Bardzo ważne, aby folię ułożyć matową strona na zewnątrz – na błyszczącą nakładamy warzywa w kolejności: najpierw cukinia, potem kolejne. Obficie posypujemy ulubionymi przyprawami.

Na warzywa kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem i kładziemy, jeśli mamy gałązkę rozmarynu, polewamy łyżeczką oliwy z oliwek i szczelnie zawijamy.

Jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, można użyć masła lub masła czosnkowego.

Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. Jeśli wolimy bardziej suchą rybę, to 5 minut przed końcem otwieramy folię i dopiekamy.


Komentarze