Zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym i łososiem

Zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym i łososiem

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 dojrzałe awokado
    • 4 jajka przepiórcze
    • 100 g łososia wędzonego
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz

    Dodatki:

    • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
    • 2 garści sałaty
    • 2 garści pomidorów koktajlowych
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Awokado przekrój na pół. Ostrożnie wyciągnij pestkę, skrop owoc cytryną.

2

Łososia pokrój na plasterki. Łódeczki z awokado wypełnij rybą, zostaw trochę miejsca we wgłębieniu na jajko.

3

Ostrożnie rozbij jajka i wlej je obok łososia. Awokado przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie posól (nie za dużo, bo łosoś jest słony) oraz oprósz świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzem.

4

Awokado zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez 12–14 minut, do ścięcia się białka. Równocześnie opiecz w piekarniku chleb. Połówki awokado posyp natką pietruszki, podawaj z grzankami, oraz sałatą i pomidorkami oprószonymi solą i pieprzem.


Komentarze