Zapiekane bakłażany pod serem z białym winem

Zapiekane bakłażany pod serem z białym winem

  • 01:05
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 bakłażana
    • 50 g sera mozzarella do zapiekania
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 4 ząbki czosnku
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bakłażana pokrój w plastry, posól i pozostaw na ok. 30 min, aby puściły sok. Następnie opłucz je pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana przekrój na 4 części, oprósz bazylią i pieprzem. Czosnek przekrój na pół i wyciśnij przez wyciskarkę. Następnie posmaruj nim naczynie do zapiekania. W naczyniu poukładaj plastry bakłażana, zalej je 5 łyżkami oliwy z oliwek, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200º na 30 min. W połowie pieczenia zalej bakłażana 100 ml białego wina wytrawnego. Pod koniec pieczenia poukładaj na bakłażanach pokrojoną mozzarellę. Piecz do momentu aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp pietruszką i polej oliwą do smaku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze