Zapiekane bułki z grzybami i jajkiem

Zapiekane bułki z grzybami i jajkiem

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 12 bułek (kajzerki razowe)
    • 700 g pieczarek
    • 1/2 cebuli
    • 12 jajek
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • świeży rozmaryn
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W każdej bułce zetnij górę. Wyciągnij miąższ ze środka. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obierz lub jeśli są ładne i białe, to tylko je oczyść. Pieczarki pokrój i przełóż na patelnię. Przypraw szczyptą soli i duś do odparowania soku spod pieczarek. Dodaj 2 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem.

Wypełnij bułki grzybami, zostawiając miejsce na jajka. Do każdej bułki wbij po jednym jajku. Przypraw solą i pieprzem oraz posyp rozmarynem. Na górze połóż po jednym przekrojonym na pół pomidorku. Zapiecz bułki w nagrzanym do 200°C piekarniku (z funkcją góra–dół) i piecz 12–15 minut do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne. Podawaj od razu po upieczeniu, np. z sałatą skropioną cytryną i oliwą.


Komentarze