Zapiekane buraczki z pokruszonym serem

Zapiekane buraczki z pokruszonym serem

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g małych buraków
    • 2 gałązki tymianku
    • 150 g sera twarogowego 
    • 30 ml oliwy
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki miodu
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraczki umyj, nie obieraj i ułóż na blasze z piekarnika. Przypraw je solą, pieprzem oraz polej oliwą. Następnie nakryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieczenia na ok. 2 godziny w temperaturze 160°. Po pieczeniu buraki powinny być miękkie. Następnie niech ostygną. Obierz je ze skórki, pokrój w ćwiartki i wymieszaj z miodem oraz tymiankiem. Danie przypraw solą, grubo mielonym pieprzem oraz octem balsamicznym. 

Zamarynowane buraczki przełóż do formy i posyp świeżym twarożkiem. Wstaw na moment do zapieczenia, by ser lekko się zrumienił. Od razu podawaj na talerzu. Możesz jeszcze dekoracyjne całość polać miodem i posypać ziołami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze