Zapiekane ciasteczka z brzoskwiniami

Zapiekane ciasteczka z brzoskwiniami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4–5 brzoskwiń ciasteczkowych
    • 300 g mąki
    • 100 g zimnego masła
    • 100 ml śmietany
    • 1 jajko
    • 1 jajko do posmarowania ciastek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • kilka łyżek cukru
    • 1 łyżka mąki do oprószenia formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Masło posiekaj i wrzuć do mąki. Rozetrzyj dokładnie w palcach tak, aby powstały wiórki. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko przelej do dość wysokiej miski. Do wiórek dodaj żółtko, śmietanę, kilka łyżek cukru i wszystko dokładnie wymieszaj. Zagnieć puszyste ciasto, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki.

Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia i oprósz go mąką. W dłoniach formuj z ciasta kulki wielkości piłeczki golfowej, przygniatając je lekko, aby powstał placuszek. Ciastka układaj na blasze obok siebie w ok. 2 cm odległości. Następnie rozbij 1 jajko, dokładnie roztrzep i posmaruj nim każde ciastko.

Białko ubij w misce na sztywną pianę, dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i ponownie ubij, następnie dodaj cukier i całość wymieszaj. Brzoskwinie umyj, pokrój na cząstki, pozbywając się pestek. Kawałki brzoskwiń kładź na ciasteczka. Małą łyżeczką nakładaj na każde ciastko ubitą pianę. Piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°.


Komentarze