Zapiekane kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem i serem mozzarella

Zapiekane kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem i serem mozzarella

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g ziemniaków (odmiana kremowa na kluski)
    • 100 g świeżego szpinaku
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • 40 g parmezanu tartego
    • 1 ser mozzarella
    • 30 ml śmietanki
    • 30 g masła
    • 8 pomidorów koktajlowych
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dokładnie umyj szpinak, odetnij twarde końcówki i ewentualne korzonki. Zagotuj ok. 1 litra osolonej wody. Jak tylko zacznie wrzeć, włóż szpinak. Gdy liście zwiędną, wyjmij łyżką cedzakową szpinak na sitko i osącz dobrze z wody.

Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania do osolonej wody. Gdy będą miękkie, odcedź i jeszcze ciepłe zgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Przełóż ziemniaki do miski i dodaj blanszowany PORADA KONTEKSTOWA - BLANSZOWANIE szpinak. Wymieszaj z jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz tartym serem. Następnie zagnieć elastyczne ciasto, uformuj długie cienkie wałki i pokrój je na kostki ok. 2 cm. Każdą kostkę przygnieć widelcem na płaski medalion.

W garnku zagotuj osoloną wodę. Jak tylko zawrze, wrzuć kluski i gotuj aż wypłyną, a potem jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Kluseczki odcedź, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Następnie połam ser mozzarella na długie płaty. Przełóż ser do miski i zalej śmietanką. Na półmisku rozłóż kluseczki. Nawiń na widelec poszarpaną mozzarellę i ułóżna kluseczkach. Na koniec udekoruj połówkami świeżych pomidorków koktajlowych.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze