Zapiekane warzywa z sosem potrawkowym

Zapiekane warzywa z sosem potrawkowym

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 marchewka
    • 1 gałązka selera naciowego
    • 2 ziemniaki
    • 100 g kapusty włoskiej
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 30 g masła
    • 30 g mąki
    • 100 ml wywaru warzywnego
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałki muszkatołowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz marchew, ziemniaki. Seler i kapustę dokładnie umyj. Wstaw 300 ml wody do zagotowania, posól ją. Marchewkę i ziemniaki pokrój w plasterki, a seler i kapustę w szerokie paski. Jak tylko woda zawrze, włóż marchew i ziemniaki, a po 3-4 minutach dodaj seler i kapustę. Gdy warzywa zmiękną, wycedź je do naczynia, w którym będą zapiekane. Wywar warzywny zostaw do sosu.

W drugim rondlu rozgrzej masło i jak tylko się rozpuści, wsyp mąkę i lekko podgrzej. Wlej 100 ml wywaru, zagotuj sos i przypraw do smaku solą i świeżym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wlej śmietankę. Na koniec dodaj otartą skórkę z połowy cytryny i sok. Warzywa ułóż dekoracyjnie w naczyniu do pieczenia. Zalej sosem potrawkowym. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°. Wstaw warzywa i zapiecz przez ok. 15 minut. Gotowe warzywa wyjmij z piekarnika i ustaw na drewnianej desce na stole.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze