Zapiekane ziemniaki i cukinia oraz marchew pod śmietanką z rozmarynem

Zapiekane ziemniaki i cukinia oraz marchew pod śmietanką z rozmarynem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 ziemniaki
    • 1 cukinia
    • 1 młoda marchew
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 50 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 1/4 pęczka szczypiorku
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 jajko
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz warzywa, cukinię umyj. Ziemniaki i marchew oraz cukinię pokrój na grube plastry. Wstaw garnek z osoloną wodą. Jak tylko zawrze, podgotuj ziemniaki i marchew na półtwardo.

Śmietankę zmiksuj razem z rozmarynem i ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułóż na przemian warzywa. Polej śmietanką z rozmarynem. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 170°. Wstaw warzywa do pieczenia na ok. 30-40 min. Jak tylko się zrumienią, po ok. 20 min zmniejsz temperaturę i dopiecz zapiekankę jeszcze przez 20 min. 

Pokrój szczypiorek i wymieszaj z kwaśną śmietanką. Dekoruj kleksami  śmietanki wierzch zapieczonych warzyw. Zapiekanka idealnie pasuje do pieczonej wieprzowiny lub drobiu.


Komentarze