Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 ziemniaki
    • mały brokuł
    • mały kalafior
    • pierś kurczęca
    • 4 łyżki słodkiej śmietany
    • 15 dag startego żółtego sera
    • masło lub olej
    • przyprawy, np. sól, pieprz, ziarenka smaku, czosnek,
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obrać, posolić obgotować ok. 15 min, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki i obgotować w posolonej wodzie ok. 10 min, odsączyć na sicie i wystudzić. Pierś pokroić na małe kawałeczki, przyprawić według uznania, zostawić na kwadrans, a następnie przesmażyć na oleju.

Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dno naczynia do zapiekania – przedtem kładziemy masło w wiórkach lub wlewamy olej; na ziemniaki układamy przesmażone mięso i posypujemy tartym serem, przyprawiamy wg uznania. Następnie układamy na przemian różyczki kalafiora i brokuła, polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem.
Naczynie przykrywamy folią i zapiekamy ok. 1 godziny.


Komentarze