Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Farsz mięsny:

    • 50 dag mielonego mięsa
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

    Sos beszamelowy:

    • 3 łyżki masła
    • 20 dag żółtego sera
    • 3 łyżki mąki
    • 2 szklanki mleka
    • bazylia
    • sól
    • pieprz

    Ponadto:

    • ok. 25 dag makaronu świderki
    • ketchup
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, oprószyć je solą, pieprzem i podsmażyć na patelni. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać mleko i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje.
Dodać bazylię, sól, pieprz, połowę żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach i surowy makaron. Wymieszać i ostudzić.

Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć do niego połowę makaronu z sosem, farsz mięsny i resztę makaronu z sosem. Całość posypać pozostałym serem. Włożyć do zimnego piekarnika, następnie nagrzać go do ok. 150–160 stopni i zapiekać ok. 30 minut. Podawać na ciepło. Można polać ketchupem.


Komentarze