Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g makaronu kolorowego
    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 6-7 średnich pieczarek
    • 1 por

    Do zapiekania:

    • 1 op. serka śmietankowego (125 g)
    • 100 g sera żółtego
    • 100 ml słodkiej śmietanki
    • 100 ml mleka skondensowanego
    • 2 jajka
    • 4 łyżki oleju do smażenia
    • mieszanka przypraw do kurczaka
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. W tym czasie mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Pora przekrój wzdłuż na pół i dobrze umyj, następnie posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i dopraw solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Obsmaż na złoto na średnim ogniu.

Przygotuj zalewę do zapiekania: ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj serek śmietankowy, śmietankę i mleko. Wbij 2 jajka, dodaj sól i pieprz – wymieszaj dokładnie lub zmiksuj, aby składniki się dobrze połączyły.

Makaron odcedź i lekko ostudź. Żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 18x18 cm wysmaruj olejem i układaj kolejno: makaron, zalewa, kurczak, por, pieczarki, zalewa, makaron i zalewa. Zapiekankę zapiekaj pod przykryciem w temp. 200° przez ok. 45 min. Po tym czasie wyjmij i pozwól jej „odpocząć”– będzie się lepiej kroiła. Podawaj z warzywami i różnymi sosami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze