
Zapiekanka makaronowo-mięsno-szpinakowa
- 01:00
- 1 porcja
- Prosty
Składniki
- 70 dag makaronu świderki
- 5 jajek
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
- opakowanie szpinaku mrożonego lub świeży szpinak
- 2 łyżki śmietany
- ser żółty
- bułka tarta do wysypania formy i do mięsa mielonego
- Sposób przygotowania
- Produkty
Szpinak mrożony poddusić na łyżce masła, dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1/3 szkl. śmietany rozrobionej z 1 płaską łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i jeszcze chwilę poddusić.
Przygotować mięso mielone jak na kotlety mielone: dodać pokrojoną w kostkę 1 cebulkę, 1 jajko, bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego – masę wyrobić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Rozbić 2 jajka widelcem i wymieszać z makaronem.
1/2 porcji makaronu wyłożyć do wysmarowanej formy i wysypanej bułką tartą. Na makaron wyłożyć mięso mielone. Na mięsie równomiernie rozłożyć szpinak. Wyłożyć drugą część makaronu.
Formę wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem ok 40 minut.
Po tym czasie roztrzepać 2 jajka z 2 łyżkami śmietany i zalać zapiekankę, piec jeszcze 20 min bez przykrycia. Pod koniec pieczenia całość posypać serem żółtym i zapiekać do chwili rozpuszczenia się sera.