Zapiekanka makaronowo-mięsno-szpinakowa

Zapiekanka makaronowo-mięsno-szpinakowa

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 70 dag makaronu świderki
    • 5 jajek
    • 1/2 kg mięsa mielonego
    • 1 cebula
    • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    • opakowanie szpinaku mrożonego lub świeży szpinak
    • 2 łyżki śmietany
    • ser żółty
    • bułka tarta do wysypania formy i do mięsa mielonego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szpinak mrożony poddusić na łyżce masła, dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1/3 szkl. śmietany rozrobionej z 1 płaską łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i jeszcze chwilę poddusić.

Przygotować mięso mielone jak na kotlety mielone: dodać pokrojoną w kostkę 1 cebulkę, 1 jajko, bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego – masę wyrobić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Rozbić 2 jajka widelcem i wymieszać z makaronem.

1/2 porcji makaronu wyłożyć do wysmarowanej formy i wysypanej bułką tartą. Na makaron wyłożyć mięso mielone. Na mięsie równomiernie rozłożyć szpinak. Wyłożyć drugą część makaronu.
Formę wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem ok 40 minut.

Po tym czasie roztrzepać 2 jajka z 2 łyżkami śmietany i zalać zapiekankę, piec jeszcze 20 min bez przykrycia. Pod koniec pieczenia całość posypać serem żółtym i zapiekać do chwili rozpuszczenia się sera.


Komentarze