Zapiekanka ryżowa z kindziukiem i cukinią

Zapiekanka ryżowa z kindziukiem i cukinią

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 160 g kindziuka w plastrach
    • 50 g sera mozzarella 
    • 300g sera żółtego 
    • 2-3 małe cukinie 
    • 2 cebule 
    • 2 torebki ryżu
    • 200 ml mleka
    • 150 ml śmietany
    • 2 jajka
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 kopiasta łyżka masła do wysmarowania formy
    • 1 łyżka bułki tartej
    • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebule obierz, umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę na 2 łyżkach oliwy, na lekkim ogniu do zeszklenia. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, a ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Przygotuj sos: jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Mleko podgrzej lekko w garnku i zdejmij z ognia. Dodaj do mleka 2 żółtka, wymieszaj mieszadłem, dodaj śmietanę i starty żółty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj podsmażoną cebulę oraz wyciśnięte przez maszynkę 2 ząbki czosnku i ponownie wymieszaj. Cukinie umyj i pokrój w plastry.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz lekko bułką tartą. Na spód wysyp zawartość 1 ugotowanej torebki ryżu. Następnie kolejno: wylej 1/3 sosu, poukładaj na nim pokrojone w plastry cukinie i plastry kindziuka, posmaruj kolejną warstwą sosu, nałóż ryż i ostatnią część sosu. Na wierzchu poukładaj na przemian plastry cukinii i kindziuka, tak aby nachodziły na siebie. Poukładaj na nich plastry mozzarelli i posyp suszoną bazylią.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° i piecz przez ok. 45 min. Gotową zapiekankę pokrój w kwadraty, podawaj z sosem czosnkowym lub pomidorowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze