Zapiekanka z bakłażana

Zapiekanka z bakłażana

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg bakłażanów
    • 2 mozzarelle: jedna wędzona druga normalna
    • sos z przetartych pomidorów (gotowy w butelce)
    • bazylia świeża
    • włoski ser parmegiano (parmezan)
    • sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażany pociąć w szerokie paski i usmażyć z obu stron na małej ilości oleju, następnie podgrzać sos pomidorowy w garnku, dodając sól, pieprz i bazylię – zagotować.

Przygotować żaroodporne naczynie prostokątne. Następnie do formy wlewamy jedną chochelkę zagotowanego sosu, potem wykładamy podwójną warstwę usmażonych bakłażanów, następnie kładziemy plastry dwóch różnych mozzarelli, na ser kładziemy listki bazylii, potem doprawiamy pieprzem i posypujemy parmezanem, na końcu polewamy chochelką sosu i kładziemy kolejne warstwy w tej samej kolejności.
Staramy się, by na wierzchu zapiekanka była zamknięta bakłażanami.
Wierzch posypujemy resztą mozzarelli i zalewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45–50 minut.


Komentarze