Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duża cukinia
    • 3 jajka
    • 3 pomidory
    • 30–40 dag sera żółtego
    • 1 cebula
    • bułka tarta
    • ketchup
    • olej
    • przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz, vegeta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cukinię obieramy, kroimy w talarki (około 0,5 cm) obtaczamy w jajku (roztrzepać jajko i dodać vegety) i tartej bułce. Smażymy na złocisty kolor, na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym pierwszą warstwę z talarków cukinii, plasterki pomidora i posypujemy drobno posiekaną cebulką, posypujemy przyprawami i polewamy odrobiną ketchupu, przykrywamy plasterkami żółtego sera (może być też tarty). Na ser ponownie układamy talarki cukinii i powtarzamy czynności.
Na koniec całość zalewamy rozbełtanymi jajkami i kładziemy na wierzch ser. Całość zapiekamy w temp.180–200°C przez około 30–45 minut. Smacznego.


Komentarze