Zapiekanka z dynią i pomidorami

Zapiekanka z dynią i pomidorami

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g kaszy gryczanej
    • 2 czerwone cebule
    • 3 niewielkie pomidory
    • 250 g dyni Hokkaido
    • 50 g tartego sera dojrzewającego
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie ( możesz zrobić to dzień wcześniej).

2

Dynię pokrój w cienkie plasterki.

3

Dynię wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, tymiankiem, solą i pieprzem. Pomidory i cebule pokrój na ósemki.

4

Kaszę wyłóż na dno naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż plasterki dyni, cebulę i kawałki pomidora.

5

Polej całość pozostałą oliwą, posyp przyprawami i serem. Wstaw całość do nagrzanego do 190° piekarnika na ok. 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa, kiedy dynia zmięknie. 

Pyrex

Komentarze