Zapiekanka z kabanosem i makaronem

Zapiekanka z kabanosem i makaronem

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 6 kabanosów
    • 300 g sera żółtego 
    • 10 pieczarek
    • 100 g makaronu penne
    • 1 łyżka margaryny
    • ketchup
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą, aby go wystudzić. Pieczarki umyj i oczyść, przekrój je na pół. Ser żółty zetrzyj na tarce i podziel na 3 części. Naczynie do pieczenia (o długości ok. 24 cm i szerokości 13 cm) wysmaruj margaryną. Na dnie naczynia poukładaj ciasno warstwę makaronu tak, aby nie było "luk" i posyp startym serem. Następnie ułóż warstwę z pieczarek i ponownie posyp serem. Kabanosy przytnij na długość naczynia i układaj ciasno jeden przy drugim na startym serze. Kabanosy przykryj warstwą makaronu i posyp ostatnią warstwą sera. Przykryj zapiekankę folią do pieczenia i zapiekaj przez ok. 30 min w temperaturze ok. 180°. Zapiekankę podawaj z ketchupem.


Komentarze