Zapiekanka z kuskusem i bakłażanami

Zapiekanka z kuskusem i bakłażanami

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 1/2 szkl. kuskus
    • 250 g fasoli szparagowej zielonej mrożonej
    • 150 g sera żółtego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • ok. 1 i 1/2 szkl. mleka
    • 1 żółtko
    • 1/3 pęczka pietruszki
    • garść świeżej bazylii
    • oliwa do smażenia
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na plastry o grubości 2-3 cm, oprósz solą i pozostaw na 30 min aż puszczą sok. Plastry bakłażana opłucz z soli pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i przesmaż na oleju na patelni z obu stron (ok. 5 min). Uzupełniaj olej na patelni przy smażeniu plastrów. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody z solą i obgotuj ok. 10 min, odcedź i przełóż do miski. Kaszkę kuskus zalej 1 szklanką wrzątku i poczekaj aż wchłonie wodę.

Przygotuj sos beszamelowy: na patelnię wsyp 2 łyżki mąki pszennej i podgrzewając rozprowadź je 2 łyżkami masła. Mieszając, dodaj szklankę mleka. Całość mieszaj aż zgęstnieje. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, odsyp garść do miski, a resztę wsyp na patelnię. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź i dodaj żółtko. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedź go zimnym mlekiem i wymieszaj.

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Kolejno układaj w nim: kuskus, sos beszamelowy, usmażone plastry bakłażana (plastry powinny nachodzić na siebie, w taki sposób, by wypełniły całe dno naczynia), sos beszamelowy, fasolkę szparagową, kuskus z pietruszką, sos beszamelowy i na końcu plastry bakłażana. Pozostałym startym serem posyp wierzch zapiekanki. Danie zapiekaj w 175º przez ok. 30–35 min. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i polej oliwą z oliwek do smaku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze