Zapiekanka z macy

Zapiekanka z macy

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 180 g macy Tesco
    • 500 g mięsa mielonego
    • 400 g świeżych listków szpinaku
    • 100 g boczku wędzonego parzonego
    • 1 cebula
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 szkl. mleka
    • 3 jajka
    • 300 g sera żółtego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz i umyj, posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w małą kostkę. Mięso przełóż na patelnię i rozdrobnij je, smaż aż wyparuje z niego woda, wlej olej i dodaj posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i duś mięso wraz z cebulą aż się zarumieni. Na oddzielnej patelni usmaż kawałki boczku, odlej tłuszcz. Mięso przełóż do miski, dopraw oregano, gałką muszkatołową, wbij jajka, dodaj podsmażony boczek, dopraw solą, pieprzem i wszystko wymieszaj. Zagotuj mleko, przelej je do dużego płaskiego naczynia. W mleku namocz przez kilka chwil macę. Formę do zapiekania wyłóż pergaminem, wysmaruj masłem. Dno i boki foremki wyłóż macą, dno posyp połową ilością sera żółtego, wypełnij formę mięsem, wierzch posyp szpinakiem i resztą sera. Przykryj wilgotną macą, dociśnij mocno. Foremkę obwiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok. 30 min. Podawaj z sosem pomidorowym.


Komentarze