Zapiekanka z serem kozim i porem

Zapiekanka z serem kozim i porem

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • kawałek sera koziego białego
    • 200 g makaronu rurki lub wstążki
    • 2 małe pory
    • śmietana
    • garść orzechów włoskich
    • sól
    • olej
    • pieprz
    • zmielony kminek
    • 2 ząbki czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy na cienkie plasterki (najlepiej jasne części, bez liści). Wrzucamy pokrojony por na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy jakieś 7 min, dodajemy wyciśnięty czosnek. Jak się lekko zarumieni, dodajemy odrobinę wody i 2 łyżki śmietany oraz sól i pieprz.

Orzechy drobno siekamy, ser kroimy w kostki około 1 cm. Odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser, orzechy, kminek i zalewamy zawartością patelni.
Następnie dodajemy 3 duże łyżki śmietany oraz trochę soli. Lekko mieszamy i wkładamy do piekarnika na jakieś 17 min (temp. 180 stopni). Odkrywamy naczynie i zapiekamy 3 minuty. Podajemy na gorąco.


Komentarze