Zapiekanka z warzyw ogrodowych podawana z sosem z kwaśnej śmietany ze szczypiorkiem

Zapiekanka z warzyw ogrodowych podawana z sosem z kwaśnej śmietany ze szczypiorkiem

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 młode ziemniaki
    • 2 młode marchewki
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 1 młoda pietruszka
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 brokuła
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 gałązka tymianku
    • 10 ml octu balsamicznego białego
    • 250 g kwaśnej śmietany 12%
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki oraz marchew obierz. Pokrój na wałki średniej wielkości, a seler i paprykę w szerokie paski. Brokuły rozetnij na mniejsze różyczki. Przełóż warzywa do porcelanowego naczynia i przypraw solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Czosnek obierz i rozetrzyj na desce wraz listkami tymianku. Posyp nimi warzywa, następnie polej oliwą i wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temp. 210° i wstaw do pieczenia warzywa. Jak tylko brzegi się zarumienią, dokładnie przemieszaj. Następnie wyjmij i polej octem balsamicznym. Wstaw ponownie na dopieczenie, aż warzywa się lekko skarmelizują.

Śmietanę przypraw do smaku. Posiekaj szczypiorek i połowę dodaj do śmietany. Resztę zachowaj do dekoracji. Upieczone warzywa wyjmij z naczynia i przełóż do formy na talerz. Polej dookoła kwaśną śmietanką i posyp szczypiorkiem.


Komentarze