Zapiekanka z ziemniaków i porów

Zapiekanka z ziemniaków i porów

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pory
    • 3 średnie ziemniaki
    • 1 łyżka masła
    • 1,5 łyżki mąki
    • 200 ml mleka
    • sok z 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki umyj i wrzuć w mundurkach na osolony wrzątek. Gotuj przez 15 min. Ziemniaki odcedź i wystudź. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w półcentymetrowe plastry. Pory obierz z brzydkich liści, przekrój wzdłuż na pół i umyj. Umyte pory ułóż na sitku. Zagotuj w czajniku wodę i polej nią pory.

W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę plastrów ziemniaków, następnie wyłóż pory i resztę ziemniaków. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 190°. W małym garnuszku rozgrzej masło. Do roztopionego masła wsyp mąkę i zamieszaj. Kiedy powstanie jasna zasmażka, wlej mleko i mieszając zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowym sosem zalej pory i ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20–30 min. Kiedy ziemniaki na wierzchu się zarumienią, zapiekanka jest gotowa.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze