Zapiekanka z ziemniaków z sosem czosnkowo-ziołowym

Zapiekanka z ziemniaków z sosem czosnkowo-ziołowym

  • 01:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg młodych ziemniaków
    • 2 pory
    • 250 ml mleka
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki mąki
    • 200 g sera żółtego
    • przyprawy: sól, tymianek, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą ok. 25 min. Następnie przestudź i pokrój w plastry. Ziemniaki podziel na dwie części. Pory dobrze umyj, przekrój je wzdłuż na pół, wypłucz dokładnie liście i pokrój w plasterki.

Przygotuj sos do zapiekania: ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Mleko roztrzep z jajkiem – najlepiej mieszadłem – dodaj mąkę, ser, sól, tymianek i pieprz biały. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a ser zacznie topnieć. Nie gotuj, inaczej jajko się zetnie, a mleko zważy. Gotowy sos podziel na 3 porcje.

Naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20x20 cm wysmaruj oliwą. Na dnie poukładaj ciasno warstwę ziemniaków, lekko je posól i zalej równo jedną porcją sosu. Na ziemniakach poukładaj pory, posól je i zalej kolejną porcją sosu. Następnie przykryj drugą częścią ziemniaków i zalej pozostałym sosem. Zapiekankę posyp z wierzchu tymiankiem i zapiekaj ok. 50 min w temp. 190°.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze