Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g świeżego szpinaku
    • 100 g słonecznika łuskanego
    • 200 g makaronu muszelki
    • 150 ml śmietany 12%
    • 4 ząbki czosnku
    • ok. 12 plastrów sera żółtego
    • kilka plastrów sera mozzarella na wierzch do zapiekania
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos do zapiekania:

    • 1/2 szkl. mleka
    • 100 ml śmietany 30%
    • 100 g ser żółtego startego
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka ostra
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: do miseczki wlej 1/2 szklanki mleka i tyle samo śmietany. Zetrzyj ser żółty i dodaj go do śmietanowego dipu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i papryki oraz 1/2 słonecznika łuskanego – całość wymieszaj.

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Szpinak dobrze umyj i ugotuj na parze, aż zmniejszy swą objętość. Następnie kilkakrotnie skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem. 2 ząbki czosnku drobno pokrój i wrzuć do szpinaku. Wlej także śmietanę 12%. Całość pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 min. Zamiast świeżego szpinaku możesz użyć także mrożonego (ok. 600 g).

Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą i wyłóż połową ugotowanego makaronu, na nim połóż 6 plastrów sera. Dodaj cały szpinak i zalej połową przygotowanego sosu. Przykryj wszystko kolejną warstwą żółtego sera. Na wierzchu wyłóż pozostałą część makaron. Przykryj kilkoma plastrami mozzarelli. Zalej całość pozostałym sosem. Na koniec zapiekankę posyp pozostałą częścią łuskanego słonecznika. Zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze