Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 25 dag boczku
    • 25 dag kiełbasy (najlepiej wiejskiej)
    • 2 duże cebule
    • 25 dag pieczarek
    • 5 dużych ziemniaków
    • 40 dag schabu bez kości
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano
    • olej do delikatnego polania składników
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obieramy wszystkie składniki, kroimy w cienkie plasterki boczek, kiełbasę, cebulę, pieczarki i schab, rozgniatamy nożem czosnek – następnie kroimy go w drobne cząstki.
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wrzucając jednocześnie odrobinę czosnku. Następnie układamy po kolei warstwy: ziemniaki, cebula, pieczarki, boczek, schab i kiełbasę – każdą warstwę delikatnie przyprawiamy wszystkimi przyprawami, a mięso i ziemniaki czosnkiem.
Pieczemy pod przykryciem ok. 50–60 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180–200 stopni. W ostatnich 20 minutach zdejmujemy przykrycie, żeby odparowały soki. Podajemy najlepiej z sosem tzatziki.


Komentarze