Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kapustą

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kapustą

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Masa ziemniaczana:

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 40 dag grzybów
    • 40 dag białej kapusty
    • 2 jajka
    • majeranek
    • sól
    • pieprz
    • maggi

    Ponadto:

    • masło
    • ketchup
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć z wody (wodę z góry wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, następnie dodać do niej pokrojone grzyby. Wymieszać, dodać sól, pieprz i smażyć około 30 minut. Ostudzić.

Kapustę poszatkować. Do dużej miski dodać ziemniaki, grzyby i kapustę. Następnie dodać jajka, majeranek, sól, pieprz i maggi. Wszystko razem wymieszać. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć masę ziemniaczaną. Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Zapiekankę podawać na ciepło polaną ketchupem. Smacznego.


Komentarze