Zapiekanka ziemniaczano-paprykowa

Zapiekanka ziemniaczano-paprykowa

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 75 g fety
    • 2 duże ziemniaki
    • 1 papryka żółta
    • 1 papryka czerwona
    • 150 ml krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem
    • oliwa z oliwek
    • suszony tymianek
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyj ziemniaki i włóż do garnka z osoloną wodą. Zagotuj, a następnie gotuj przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągnij ziemniaki z wody i odstaw. W czasie, kiedy ziemniaki będą stygły, paprykę pokrój na kawałki, a fetę połam na cząstki.

Na spód naczynia żaroodpornego wylej pomidory i posyp połową fety. Pokrój przestudzone ziemniaki na plastry grubości ok. 4 mm i ułóż je wraz z kawałkami papryki na sosie pomidorowym. Na wierzchu posyp resztą fety. Całość skrop oliwą, lekko oprósz solą i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190° na 20–25 min.

Tak przygotowaną zapiekankę można podać jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek warzywny do innych potraw, np. mięsnych.


Komentarze