Zapiekany kurczak z bakłażanem i serem kozim

Zapiekany kurczak z bakłażanem i serem kozim

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 podwójne filety z kurczaka
    • 1 średni bakłażan
    • 4 pomidory (np. kolorowe)
    • 100 g sera koziego
    • garść bazylii
    • 3–4 ząbki czosnku
    • garść pomidorków koktajlowych
    • oliwa extra vergine
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umytego kurczaka oczyść z błonek i tłuszczu. Pokrój w plastry.

2

Czosnek pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kurczaka.

3

Bazylię drobno posiekaj. Dodaj do kurczaka.

4

Dopraw mięso solą i pieprzem. Polej 2 łyżkami oliwy. Odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

5

Bakłażana i pomidory pokrój w 4–5 milimetrowe plastry.

6

Ułóż w formie na przemian bakłażana, pomidory i kurczaka. Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Całość polej oliwą.

7

Zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku (z funkcją góra–dół) przez 35 minut. Po tym czasie pokrusz na wierzchu zapiekanki ser i ułóż połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekaj jeszcze przez 5–10 minut.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze