Zapiekany mus warzywny

Zapiekany mus warzywny

  • 03:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • po 90 dag buraków, marchewki i kalarepy
    • 9 łyżek kwaśnej śmietany
    • łyżka soku z cytryny
    • sól
    • pieprz
    • ząbek czosnku
    • po szczypcie mielonego ziela angielskiego, kminu rzymskiego i imbiru

    Krem:

    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki bulionu mięsnego
    • 15 dag masła
    • 2 żółtka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraki, marchewki i kalarepy myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy oddzielnie na małej ilości wody. Gdy zmiękną, odcedzamy i studzimy. Warzywa osobno miksujemy, dodając do każdego po jajku, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz. Buraki doprawiamy dodatkowo sokiem z cytryny i zielem angielskim, do marchewki dodajemy zmiażdżony czosnek i kmin, a do kalarepy imbir.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwami mus burakowy, marchewkowy i kalarepowy. Przykrywamy i wstawiamy do brytfanki z niewielką ilością wody. Pieczemy 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Krem: bulion gotujemy z natką pietruszki, masło roztapiamy na patelni. Żółtka ubijamy. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy bulion i masło. Krem dodajemy do musu. Smacznego!


Komentarze