Zapiekany ryż w pierzynie serowo-jabłkowej

Zapiekany ryż w pierzynie serowo-jabłkowej

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • woreczek ryżu
    • 3 duże jabłka
    • 2–3 łyżeczki
    • cynamonu
    • 250 g twarogu (najlepiej półtłusty)
    • mleko
    • 2 łyżeczki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kostkę twarogu rozgniatamy, dodajemy mleko, cukier, aromat waniliowy. Proporcje mleka, cukru, aromatu waniliowego wedle upodobań. Twaróg nie może być wodnisty, ani twardy.

Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj zapiekankę robię z brązowego ryżu, a ten gotuje się 30 minut.

Jabłka obieram i trę na tarce na dużych oczkach. Gdy wszystko jest przygotowane, przekładam składniki do brytfanki w następującej kolejności: twaróg, pół torebki ryżu, pół miseczki jabłek, łyżeczka cynamonu.
Na tym etapie delikatnie mieszam ryż z jabłkami, by przegryzły się z cynamonem. Następnie dodaję drugą połowę ryżu, łyżeczkę cynamonu i resztę jabłek. Ponownie delikatnie mieszam ryż z jabłkami i cynamonem.

Gotową zapiekankę wkładam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i w tej temperaturze zapiekam 20–25 minut.


Komentarze