Zdrowe burgery

Zdrowe burgery

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g zmielonej wołowiny
    • 4 bułki pełnoziarniste
    • ½ małej, czerwonej cebuli
    • 4 liście sałaty
    • 1 pomidor
    • 1 kromka razowego chleba
    • 3 łyżki mleka
    • ½ łyżeczki ziół: oregano i tymianek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z chleba zetnij skórkę i porwij ją na kawałki. Skórki włóż do miski z mlekiem i ziołami i pozostaw, aż nasiąkną. Nasiąknięte mlekiem skórki rozgnieć widelcem. Drobno posiekaj cebulę.

Cebulę i rozgniecione skórki chleba dodaj do lekko posolonej, mielonej wołowiny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Zwilż dłonie wodą i formuj burgery o grubości ok. 1 cm.

Przygotowane burgery układaj w wysmarowanej oliwą blaszce i piecz przez ok. 10 min w temperaturze 180°. Gotowe burgery podawaj w bułkach pełnoziarnistych z dodatkiem sałaty i pomidorów.


Komentarze