Żeberka pieczone ze śliwkami i jabłkami

Żeberka pieczone ze śliwkami i jabłkami

  • 02:15
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg żeberek
    • ok. 80g śliwek suszonych
    • 2 jabłka
    • 1 łyżka mąki
    • 1 szkl. wody
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śliwki namocz w gorącej wodzie przez godzinę. Następnie odsącz. Żeberka umyj, wykrój kostki, zostawiając długi pas mięsa. Następnie mięso natrzyj solą i pieprzem.

Jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie cząstki. Żeberka nadziewaj śliwkami i jabłkami, zawijając mięso w rulon. Na koniec owiń nicią, by w czasie pieczenia mięso nie rozpadło się. Pieczeń połóż na folii do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°.

Kiedy pieczeń się zarumieni, podlej wodą i zawiń mięso luźno w folię. Piecz około 1 godziny i 40 minut. Sos z pieczeni zagęść mąką i zagotuj. Pieczeń podawaj z sosem, ziemniakami i kapustą kiszoną.


Komentarze