Żeberka z grilla podawane z kapustką zasmażaną i ziemniakami

Żeberka z grilla podawane z kapustką zasmażaną i ziemniakami

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i ½ kg żeberek
    • 1 opakowanie pasty madras
    • ½ cytryny
    • 1 główka młodej kapusty
    • mały pęczek świeżego koperku
    • 2 cebule
    • 4 ziemniaki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka pikantnego ketchupu
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żeberka umyj, pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą i czosnkiem oraz delikatnie skrop cytryną. Cebulę pokrój w krążki. Żeberka włóż do miski i marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE ok. 1 godz. w paście madras (do której można dolać 2 łyżki oliwy) i następnie dodaj cebulę.  

Ziemniaki obierz i gotuj ok. 15 min, aby szybciej się upiekły na grillu. Żeberka wyjmij z marynaty, lekko odsącz, ułóż na rozgrzanym grillu i piecz na złoty kolor przez ok. 20 min wraz z ziemniakami zawiniętymi w folię aluminiową.

W trakcie pieczenia mięso przewracaj i lekko smaruj marynatą. Kapustę pokrój w cienkie paseczki, gotuj w małej ilości lekko osolonej wody przez ok. 25 min, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj cebulę wcześniej podsmażoną na patelni, 1 łyżkę pikantnego ketchupu i drobno pokrojony koperek. Duś całość przez 15 min. Żeberka przełóż na talerz, kapustę nałóż do miseczki. Potrawę podaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego!


Komentarze