Żeberka z kiszoną kapustą

Żeberka z kiszoną kapustą

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg żeberek
    • 30 dag kiszonej kapusty
    • przyprawa do żeberek
    • 15 dag pieczarek
    • cebula
    • sól
    • pieprz

    Marynata:

    • kieliszek czerwonego wina
    • 3 łyżki miodu
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żeberka dzielimy tak, aby każdy kawałek był z kością, nacieramy przyprawą, pieprzem i solą i wkładamy do naczynia.

Marynata: mieszamy olej, wino, płynny miód i rozdrobniony czosnek. Polewamy żeberka. Cebulę kroimy w kostkę i posypujemy mięso. Wstawiamy na godzinę do lodówki (można zostawić na noc, wtedy smak będzie intensywniejszy).

Żeberka z marynatą i cebulą przekładamy na patelnię. Podsmażamy. Ciepłą marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego, a żeberka smażymy jeszcze ok. 5 minut na niewielkiej ilości oleju.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mniej niż połowę układamy w naczyniu z marynatą. Wkładamy podsmażone żeberka i przykrywamy pozostałymi pieczarkami. Na wierzch kładziemy kiszoną kapustę.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego to temp. 150°C. Pieczemy około godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Żeberka podajemy z puree ziemniaczanym lub kopytkami.


Komentarze