Zielona galaretka z awokado i łososiem

Zielona galaretka z awokado i łososiem

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 12 płatów łososia wędzonego
    • 1/2 l bulionu rybnego
    • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    • 3 garście rukoli
    • 1 awokado
    • kilka łyżek kaparów

    Bulion rybny:

    • 1 liść laurowy
    • 1 ziele angielskie
    • 1 cebula
    • 1 marchew
    • 1/4 selera
    • 1/2 pora
    • 1 korzeń pietruszki
    • sok z 1/2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do garnka wlej pół litra wody, dodaj sól, ziarenka pieprzu, liść laurowy i obrane, umyte warzywa w całości. Gotuj ok. 30 min aż warzywa zmiękną. Następnie bulion przecedź.

Do drugiego garnka włóż filety łososia i zalej gorącym wywarem z warzyw. Wciśnij sok z cytryny i pozostaw rybę w wywarze ok. 5 godzin, tak aby smaki się przeszły, a łosoś zmienił barwę na jasną.

Po tym czasie wyjmij delikatnie filety łyżką cedzakową. Wywar przecedź i podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach zimnego bulionu, aby spęczniała, po czym zalej gorącym, aby się rozpuściła. Wlej zawartość do pozostałego bulionu, wymieszaj, dodaj umytą rukolę i wszystko razem zmiksuj.

Półmisek lub mniejsze pojemniczki na galaretkę wyłóż plastrami łososia, pokrojonym w kostkę awokado, dodaj kapary. Tężejącym bulionem zalej łososia. Galaretkę pozostaw w zimnym miejscu do całkowitego stężenia. Udekoruj wędzonym PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososiem i podawaj skropione cytryną.


Komentarze