Zielona terrina

Zielona terrina

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg długich ogórków
    • 250 ml śmietanki kremówki
    • 1 białko jaja kurzego
    • pęczek koperku
    • 2 ząbki czosnku
    • 2–3 gałązki mięty
    • 25 dag twarożku śmietankowego
    • 40 dag gęstej kwaśnej śmietany
    • pęczek rzodkiewek
    • 2 pomidory
    • 6 łyżeczek żelatyny
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dwa ogórki pokroić wzdłuż na bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej obierakiem do warzyw. Oprószyć solą, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać, by nie porwały się plasterki ogórka. Odstawić. Resztę ogórków pokroić drobno.

Pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć nasionka, a miąższ pokroić drobno. Do posiekanych ogórków dodać twaróg, gęstą śmietanę i posiekany koperek. Razem zmiksować na gładki krem. Przyprawić jeszcze solą i pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem, raz jeszcze zmiksować.

Podłużną karbowaną formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na niej ułożyć odsączone z soku plasterki ogórka. Tak je układać, by zachodziły na siebie i by wystawały poza brzegi foremki.

Masę serową połączyć z żelatyną, ubitą śmietanką i pianką z białka. Połowę masy wymieszać z pokrojonymi rzodkiewkami i pomidorami, a drugą połowę masy z posiekana miętą. Obie masy wyłożyć do foremki: jedna na drugą. Przykryć zwisającymi częściami ogórków. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rano wybić z formy, rozwinąć z folii i pokroić na kromeczki.


Komentarze