Zielone naleśniki nadziewane rukolą

Zielone naleśniki nadziewane rukolą

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 pęczek pietruszki
    • 1/2 pęczka lubczyku
    • 1 szkl. mleka
    • 1 szkl. mąki
    • 1/2 szkl. wody gazowanej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • oliwa do polania naleśników
    • przyprawy: sól, pieprz

    Nadzienie:

    • 250 g sera ricotta
    • ok. 4 garście rukoli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: pęczek pietruszki i lubczyku zmiksuj razem z gazowaną wodą. Do miski wlej mleko i zmiksowane zioła. Wbij jajko, dodaj 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Składniki wymieszaj łyżką. Następnie wsypuj po trochu mąkę, ciągle mieszając, najlepiej ubijakiem. Ciasto przykryj i odstaw na 30 min. Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju za pomocą nasączonego nim kawałka ręcznika papierowego. Przechylając patelnię na boki, tak aby ciasto pokryło całość powierzchni patelni, usmaż pierwszego naleśnika z obu stron na jasno złoty kolor. Kolejne możesz smażyć bez oleju ze względu na obecność oliwy w cieście.

Przygotuj nadzienie: ricottę rozdrobnij widelcem, posól i popieprz. Usmażone naleśniki posmaruj serem i posyp rukolą. Zawijaj naleśniki w rożki, a przy cieńszym końcu zepnij wykałaczką, aby się lepiej trzymały. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze