Zielono-żólty kurczak curry

Zielono-żólty kurczak curry

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Marynata:

    • 3 łyżki zielonej pasty curry
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka kminku

    Mięso:

    • 1 op. podudzi z kurczaka Tesco

     

    Puree z zielonego groszku:

    • 1 op. mrożonego zielonego groszku
    • 1 nieduża cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól i pieprz do smaku

    Puree z kukurydzy:

    • 1 op. mrożonej kukurydzy
    • 1 nieduża cebula
    • masło
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pastę curry wymieszaj z oliwą i kminkiem, a następnie natrzyj nią mięso. Odstaw na pół godziny. Zamarynowane podudzia piecz w piekarniku – grill w temp. 180º przez ok. 20–30 min.  

Groszek ugotuj, aż stanie się miękki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rumiano na oliwie z oliwek. Ugotowany groszek zmiksuj blenderem, dodaj do zrumienionej cebulki z czosnkiem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i puree z groszku gotowe.  

Kukurydzę ugotuj, aż stanie się miękka. Cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż na maśle na rumiano. Ugotowaną kukurydzę zblenduj, dodaj do zrumienionej cebulki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  

Kurczaka ułóż na liściach rukoli. Gałką do lodów nałóż puree z zielonego groszku i kukurydzy. Smacznego!


Komentarze