Ziemniaczane babeczki

Ziemniaczane babeczki

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków
    • 180 g mąki
    • 5 łyżek oleju rzepakowego
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Farsz:

    • 1/2 pora (biała część)
    • ok. 80 g surowej szynki wieprzowej
    • 2 jajka
    • 120 ml śmietany kremówki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki margaryny do smażenia i smarowania foremek na babeczki
    • przyprawy: sól, papryka ostra w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj farsz: pora przekrój na pół i starannie umyj. Następnie pokrój go na drobne paseczki i podduś na margarynie (1 łyżka). Dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę szynkę i smaż kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Pora przełóż do miski do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka i śmietanę, dopraw do smaku i całość dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odparuj, lekko ostudź i obierz ze skórki. Następnie zagnieć z solą i gałką muszkatołową na puszyste puree. Odstaw do całkowitego przestudzenia.

Gdy puree będzie chłodne, dodaj mąkę i zagnieć zwięzłe ciasto. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3cm. W cieście wykrawaj koła o średnicy nieco większej od foremek na babeczki. Foremki do pieczenia nasmaruj margaryną i wyłóż je ciastem.

Do każdej formy wyłożonej ciastem, nałóż farsz. Babeczki piecz ok. 25 min w temp. 200°. Przed podaniem posyp startym żółtym serem.


Komentarze