Ziemniaki z masłem cebulowo-sezamowym z kiełkami brokułu

Ziemniaki z masłem cebulowo-sezamowym z kiełkami brokułu

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 g kiełek brokuła
    • 4 ziemniaki
    • 150 g masła
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebula
    • 4 łyżki sezamu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki umyj i ugotuj w obierkach w osolonej wodzie. Gotuj je do miękkości (ok. 30 min) lub na półtwardo (15 min), a następnie dopiecz w piekarniku przez 25 min w temp. 220°.

Cebulę drobno posiekaj i podpraż na suchej patelni przez 5 min, stale mieszając. Przełóż na talerzyk, aby wystygła. Patelnię przetrzyj papierem kuchennym i podpraż sezam ok. 30 sekund, odłóż do ostygnięcia.

Miękkie masło wymieszaj z sezamem i cebulką, wciśnij ząbek czosnku i dopraw do smaku solą. Masełko przełóż do woreczka i zroluj je, tworząc wałeczek. Schowaj do zamrażarki. Przed podaniem masło pokrój w plastry i podawaj na gorących ziemniakach posypanych kiełkami.


Komentarze