Ziemniaki zapiekane z łososiem i kaparami

Ziemniaki zapiekane z łososiem i kaparami

  • 01:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 większych ziemniaków
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 2 łyżeczki tymianku
    • 1 łyżka soli
    • 5 łyżek oleju
    • 100 g łososia wędzonego
    • 250 g jogurtu greckiego
    • 4 kopiaste łyżki majonezu
    • 100 g kaparów
    • 1/2 cebuli
    • natka pietruszki lub koperek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki wyszoruj i obgotuj w wodzie przez 15 minut. Lekko przestudzone ziemniaki przekrój na pół, tworząc w ten sposób łódeczki. Dodaj do ziemniaków przyprawy, olej i wymieszaj tak, aby obtoczyć je przyprawami. Ziemniaki piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 30 minut do ich zezłocenia się.

Majonez połącz z jogurtem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kapary odsączone z zalewy (kilka zostaw do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem. Na połówki przestudzonych ziemniaków wyłóż majonez z przyprawami. Na wierzchu ułóż kawałki łososia, kapary oraz udekoruj natką pietruszki lub koperkiem.


Komentarze