Zimne nóżki (galareta wieprzowa z nóżek i golonki)

Zimne nóżki (galareta wieprzowa z nóżek i golonki)

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g golonki
    • 800 g nóg wieprzowych
    • 1 cebula
    • 1 główka czosnku
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • 1 seler
    • 1 łyżka żelatyny
    • 1 ugotowane  na twardo jajko
    • natka pietruszki do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyte golonki i nóżki włóż do garnka, zalej wodą tak aby były przykryte. Dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pół główki obranego czosnku i gotuj przez 3 godz. na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez sito. Dodaj do niego żelatynę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj. Jajko pokrój w plasterki. W salaterkach układaj na spodzie plasterek jajka, listki natki pietruszki i kostki marchewki. Na to wyłóż mięso i zalewaj przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstaw do lodówki aż do stężenia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze