Zimowa sałatka z selerem naciowym i wędzonym indykiem

Zimowa sałatka z selerem naciowym i wędzonym indykiem

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g selera naciowego
    • 100 g wędzonego indyka
    • 1 pomarańcza
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1 czerwona cebula
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    • 30 ml octu winnego czerwonego
    • 50 g mrożonych malin
    • 1 łyżka cukru
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
    • 2-3 gałązki gałązki natki pietruszki
    • 8 kromek bagietki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Maliny mrożone przełóż do rondelka i wlej ocet winny. Wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu. Maliny powinny puścić sok i połączyć się z octem, a cukier rozpuścić. Przełóż aromatyczny ocet z owocami do miski kuchennej. Dodaj musztardę francuską, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj rózgą kuchenną i powoli dolewaj oliwę z oliwek, aby tłuszcz dobrze się zemulgował, a sos stał się zawiesisty. Pokrój jeszcze kilka listków natki pietruszki i dodaj do dressingu. Odstaw sos na czas przygotowywania sałatki. Kromki z bagietki pokrop delikatnie oliwą i opiecz w tosterze lub na teflonowej patelni. Zrumienione grzanki odstaw do dekoracji sałatki.

Seler naciowy dokładnie umyj. Pokrój na cienkie plasterki pod kątem. Przełóż do miski. Pomarańczę umyj i obierz dokładnie ze skóry oraz białej osłony. Wytnij segmenty miąższu spośród błon. Przełóż owoc do miski z selerem. Pokrój w paski paprykę. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka. Wszystkie składniki sałatki razem wymieszaj i przełóż na półmisek. Plasterki wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE indyka pokrój w paseczki i ułóż dekoracyjnie na sałatce. Na koniec całość polej sosem malinowym i udekoruj listkami natki pietruszki oraz chrupiącymi grzankami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze