Ziołowe kuleczki z sera białego

Ziołowe kuleczki z sera białego

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g twarogu białego
    • po 4 łyżki posiekanego: koperku, pietruszki, szczypiorku
    • 100 ml śmietany 18%
    • 4 duże marchewki
    • 3 łyżki cukru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plastry i gotuj ok. 20 min. Następnie odcedź, włóż do miksera, dodaj cukier i zmiksuj na puszyste puree (możesz też zmiksować blenderem).

Na pergaminie rozsmaruj cienką warstwę musu marchewkowego i piecz w temp. 120° przez ok. 20 min. Pamiętaj, że masa nie może za bardzo wyschnąć, więc sprawdzaj co jakiś czas, czy nie jest za bardzo wysuszona. Wyjmij z piekarnika pergamin i podważ lekko nożem, oddzielając mus od papieru. Następnie porwij na kawałki, przypominające płatki kwiatów.

Twarożek przełóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę i przypraw solą i pieprzem. Następnie w dłoniach lub łyżką do lodów formuj kuleczki. Drobno posiekane zioła przesyp na talerz i obtaczaj w nich kuleczki. Gotowe ułóż na talerzach, wetknij po bokach płatki z marchewkowego musu i podawaj.


Komentarze