Zraziki wołowe w chlebie

Zraziki wołowe w chlebie

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 70 dag mięsa wołowego
    • 1 czerstwa bułka
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 3 grzyby suszone
    • 1 chleb (z formy), może być razowy
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka rosołu z kostki
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyć, osączyć, pokroić na cienkie plastry. Zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i rozetrzeć z masłem na jednolitą masę. Cebulę obrać, posiekać, dodać do bułki, wbić jajko, doprawić solą, papryką oraz pieprzem i dobrze wymieszać.

Płaty mięsa rozłożyć na desce, posmarować masą, zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym oleju. Zrazy przełożyć do rondla, zalać rosołem, dodać grzyby, przykryć i dusić około 1 godz. na małym ogniu.
Jeśli w czasie duszenia wyparuje zbyt dużo sosu, dodać gorącej wody.

Przeciąć chleb na 3/4 jego wysokości. Wydrążyć jego środek, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm. Do środka włożyć zrazy i wlać sos. Przykryć drugą warstwą chleba i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Można też, na zrazy położyć rozdrobniony ser żółty.


Komentarze