Zrazy kaszubskie

Zrazy kaszubskie

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 6 kotletów z schabu
    • 6 plastrów boczku wędzonego
    • 2 duże cebule
    • 6 plasterków sera żółtego
    • 1 papryka czerwona
    • 3 ząbki czosnek
    • papryka słodka i ostra
    • sól pieprz
    • czosnek granulowany
    • oliwa
    • ziemniaki lub pyzy
    • surówka –- najlepsze buraczki lub czerwona kapusta
    • kompot z śliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kotlety od schabu rozbijamy na bardzo cienkie, posypujemy solą i pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz szczyptą czosnku. Na każdy kładziemy plaster boczku i sera oraz pasek papryki czerwonej, bardzo drobno pokrojoną cebulkę kładziemy do środka i zwijamy nitką lub jeśli ktoś ma to szpikulcem.
Piec najlepiej w brytfannie lub głębokiej patelni; lejemy troszeczkę oliwy układamy zawinięte zrazy i chwilkę na dużym ogniu, by się podsmażyły. Gdy już nabiorą ciemnego koloru, powoli podlewamy przegotowaną wodą i zmieniamy na mały ogień. Smażymy ok. 1 godziny i 30 minut, po godzinie dodajemy do wywary troszeczkę drobno pokrojonej cebulki i 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego. Dusić przez 30 minut. Podawać z ziemniakami lub pyzami oraz surówka jak wyżej napisane, również polecam kompot z śliwek. Smacznego!


Komentarze