Zrazy po myśliwsku

Zrazy po myśliwsku

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg wołowiny bez kości (ligawa, rostbef)
    • 0,5 kg cebuli
    • 3-4 dag grzybów suszonych
    • 5 zgniecionych owoców jałowca
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • pół listka laurowego
    • 1 szklanka mocnego rosołu (może być z kostki – 1 kostka w szklance wrzątku)
    • 1 czubata łyżka masła
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
    • oliwa do smażenia
    • sól, pieprz
    • mąka do zagęszczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby połamać, namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pociąć w poprzek włókien na plastry o grubości ok. 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać 4-5 łyżek oliwy. Obsmażać mięso partiami na dość dużym ogniu do lekkiego zrumienienia, przekładać do garnka.

Na pozostały tłuszcz wsypać pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Na niezbyt dużym ogniu lekko ją zrumienić, dodać do mięsa. Włożyć do garnka masło, dodać czosnek, postawić na malutkim ogniu pod pokrywką.

Gdy zawartość się zagotuje, dodać grzyby wraz z wodą z moczenia, włożyć jałowiec, liść laurowy wlać rosół, dodać koncentrat i kolendrę. Przykryć, dusić do miękkości mięsa na malutkim ogniu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem (dla aksamitnego smaku można włożyć łyżeczkę miodu). Gdyby cebula niewystarczająco dla naszego gustu zagęściła sos, rozprowadzić 2-3 łyżeczki mąki w pół szklance zimnej wody, dodać, wymieszać i zagotować.


Komentarze