Zrazy wołowe z miodem

Zrazy wołowe z miodem

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​800 g polędwicy wołowej
    • 2 łyżki masła
    • 50 ml nalewki miodowej
    • 100 ml miodu pitnego
    • 60 g suszonych prawdziwków
    • 800 g ziemniaków (typ kulinarny A**)
    • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka mąki
    • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby zalej 750 ml wody i gotuj do miękkości, osoliwszy wywar. Odcedź i pokrój w paski, wywar zachowaj. Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry grubości dwóch palców. Każdy plaster lekko nagnieć dłonią, oprósz solą i pieprzem, szybko obsmaż na mocnym ogniu z obu stron, wlej nalewkę, podpal.

Gdy się wypali, wlej miód pitny, zagotuj. Ułóż mięso w rondlu, przekładając grzybami. Wlej sos ze smażenia, wlej gorący wywar spod grzybów, zagotuj. Przykryj i duś na małym ogniu 20 min. Dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, przykryj i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE 15 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietanę wymieszaną z mąką i zagotuj.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze