Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem

Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g rostbefu wołowego w plastrach
    • 100 g boczku
    • 2 średnie ogórki kiszone
    • 2 średnie cebule
    • 5 łyżek oleju
    • 4 łyżeczki musztardy
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 750 ml wody
    • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
    • małe wykałaczki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Plastry mięsa umyj, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.

Przygotowane mięso posmaruj musztardą, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 kawałki przypominające kształtem łódeczki. Boczek i ogórki pokrój w paski o długości ok. 5-6 cm. Ułóż cebulę, boczek i ogórki na plastrach rostbefu. Boki plastrów mięsa załóż do środka, a następnie zawiń każdy plaster w ciasny rulon i zepnij wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej olej. Zrazy obtaczaj w mące, układaj na patelni i smaż aż do zrumienienia. W międzyczasie w szerokim garnku zagotuj 500 ml wody, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Włóż do wody zrumienione zrazy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz., systematycznie dolewając wodę. Pod koniec duszenia PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE przypraw solą i pieprzem. Do wywaru dodaj 2 łyżki mąki wymieszane w 100 ml zimnej wody. Potrzymaj na ogniu do zagotowania.

Tak przygotowane zrazy proponujemy podawać z kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze (pampuchami).


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy
Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze